Via Zuid – Sneak Peek

Sneak Peeks zijn theatrale blind dates voor publiek dat in is voor iets nieuws en het leuk vindt om beloftevolle makers aan het werk te zien en te ‘ontdekken’. Voor slechts 7,50 euro beleef je een buitengewone avond in het theater én steun je jonge podiumkunstenaars in hun ontwikkeling.

Laat je verrassen door de nieuwste generatie podiumtalent!

Tijdens een Sneak Peek presenteren een of meerdere makers een voorproefje van hun nieuwste werk. Vaak zijn dit probeersels of fragmenten van voorstellingen die later in het seizoen in première gaan. De makers zijn verbonden aan VIA ZUID, de talentontwikkelingsorganisatie voor de Limburgse podiumkunsten. Een vast onderdeel van de Sneak Peeks is een nagesprek waarin publiek feedback mag geven en de makers een inkijkje geven in de totstandkoming van hun werk.

Waanideeën – Club Lam
Club Lam (2018) bestaat uit Marloes IJpelaar, Ella Kamerbeek en Ayla Çekin Satijn. Met hun theatervoorstelling Lourdes transporteren zij opnieuw op humoristische wijze een historische vrouwenfiguur naar het heden. Ditmaal is het de beurt aan de heilige Bernadette Soubiros, de zieneres van Lourdes.

“Het bidden naar Maria is allang voorbij. Tegenwoordig kniel ik alleen nog maar voor mijn tv. Ik kijk huilend Say yes to the dress en smeek Randy of hij mij alsjeblieft zo’n gezellige Amerikaan langs stuurt, maar het enige dat ik krijg is een Satisfyer Pro 2 van mijn vriendinnen en domme tinderberichten met ‘wil je neuken vanavond?’.”

Bernadette staat met een kater, na een avond Netflix en chill, onder de douche. Ze mijmert tegen haar badkamerplanten over de ingevingen van haar avond tot er plots een lichtblauw licht verschijnt. Bernadette’s eenzame bestaan wordt opgeschud door een wonder. In haar zoektocht naar betekenis in het onverklaarbare wordt duidelijk dat niemand zit te wachten op een alleenstaande vrouw met waanideeën.

Tijdens het nagesprek vertelt actrice Ella Kamerbeek meer over het maakproces van de voorstelling en het centrale thema mentale gezondheid.

Binnenstebuiten – Diane Mahín
GUT is een serie performances van Diane Mahín. Waar we normaal vooral oog hebben voor het uiterlijk, keert zij hierin juist de binnenkant van het lichaam naar buiten. Hoe ziet sociale interactie er dan uit?

In de eerste twee performances dompelde Diane het publiek onder in de geluiden van hun eigen onderbuik. Momenteel is ze bezig met de vertaling naar een stage-performance. Tijdens de Sneak Peek geeft ze een inkijkje hierin. Met een aantal performers zal ze theatraal onderzoeken wat de sociale consequenties zijn van het binnenstebuiten keren van het menselijke lichaam. Hoe beweegt, praat en handelt een mens wiens darmgeluiden al generaties lang versterkt zijn? Wat zegt dit over de absurditeit van het alledaagse bestaan en over onze verhouding tot de dood? Tijdens het nagesprek van de Sneak Peek vertelt Diane er graag meer over.

De Nederlands-Iraanse Diane Mahín (1993) heeft een achtergrond in sociologie en beeldende kunst en volgt momenteel de Master in Theatre aan de Toneelacademie Maastricht.

In vijf Limburgse steden
De Sneak Peeks van VIA ZUID vinden dit seizoen plaats in de theaters in Heerlen, Maastricht, Roermond, Sittard en Weert.