Collectietentoonstelling Smoke & Mirrors

In SCHUNCK Museum is vanaf 9 november de nieuwe collectietentoonstelling Smoke & Mirrors te zien. De tentoonstelling toont recente aanwinsten, in relatie tot elkaar en tot reeds aanwezige werken in de beeldende kunstcollectie van SCHUNCK, met daarbij mysterie als rode draad.

Smoke & Mirrors toont werken die de laatste twee jaar werden aangekocht voor de gemeentelijke kunstcollectie. Werk van o.a. Charlotte Dumas, Yael Bartana, David Bade en Natasja Kensmil staat in de kijker bij deze tentoonstelling waarin alles draait om het mysterieuze: het scheppen van een alternatieve realiteit, vol verwondering en verbeelding. De expositie legt een brug naar de fotografiewerken van Lara Gasparotto. In de serie Looking for Vivi toont deze Belgische fotografe, samen met museoloog Paola Basika Lumonga, een persoonlijk onderzoek naar het koloniale verleden van haar moederland in Congo.

Smoke & Mirrors is een klassieke techniek van illusionisten. Een projector creëert de illusie van een zwevende, spookachtige verschijning, doordat de lichtstraal door een verborgen spiegel weerkaatst in een rookwolk. Het draait hierbij allemaal om het scheppen van een alternatieve realiteit, waarbij zowel de verwondering wordt opgeroepen en de verbeelding wordt geprikkeld. De nieuwe tentoonstelling in SCHUNCK bevat kunstwerken die, net als de mysterieuze en geraffineerde kunsten van de illusionist, droombeelden, bespiegelingen van actuele kwesties en fantomen uit het verleden oproepen. Soms monumentaal, maar vaak ook subtiel.